Fotboll på väldigt många olika nivåer

Allsvenskan

8753837-utspark-av-goteborgs-malvakt-marcus-sandberg

På herrsidan är allsvenskan den högsta divisionen av fotboll för klubblag i Sverige och har varit det ända sedan 1924.

Före allsvenskan hade vi svenska mästerskapet i fotboll, det var en utslagsturnering som startade redan 1896. Men 1924 blev det allsvenskan som tog över, en rak serie där lagen möts i dubbelmöten. Sedan 2008 är det 16 lag som deltar i allsvenskan varje år, dessförinnan var det 14 lag som gällde.

Den har dock inte kallats allsvenskan under hela denna tid, i början kallade man turneringen för Storserien eller Stora svenska serien”. Det var dessutom först 1930-31 som serien faktiskt fick SM-status.

Allsvenskan har även genomgått andra förändringar med åren. Mellan 1982-90 gick de bästa lagen i serien vidare till ett SM-slutspel som tog formen av en utslagsturnering. 1991-92 delades lagen upp i två olika serier: Mästerskapsserien och Kvalsvenskan, efter grundspelen var avslutade. De som vann Mästerskapsserien blev de nya svenska mästarna, samtidigt som lagen i Kvalsvenskan kämpade för att inte bli nedflyttade till en lägre division. Sedan 1993 blir de som vinner allsvenskan återigen svenska mästare.

Vinnarna får dessutom sedan 2001 höja Lennart Johanssons Pokal, men den kan sägas ha genomgått sina egna förändringar på sin betydligt kortare tid.

Malmö har tagit titeln svenska mästare två år i rad nu och om någon kan utmana dem i år verkar det nog vara Göteborg som med sin senaste vinst tillsammans med Malmös första förlust i serien, i två helt olika matcher, nu har tagit sig till toppen av serien.

De har fortfarande inte mött varandra än i denna säsong, och ingen spelsida har ännu lagt upp sina odds  för just den matchen kan man nog förvänta sig ännu fler bra från de Mesta Mästermötena. I maratontabellen ligger Göteborg endast 21 poäng efter Malmö, efter allsvenskan 2014.

Comments are closed.