Fotboll på väldigt många olika nivåer

Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll är en av de mest populära sporterna i USA, men däremot är intresset inte så stort i Sverige. Det finns dock svenskt seriespel både för damer och herrar. Det vi i Sverige kallar fotboll kallas i USA för soccer. Amerikansk fotboll är en annan sport som skiljer sig från fotboll på så sätt att spelarna passar bollen genom att kasta den till sin lagspelare istället för att sparka den.

Skillnaden mellan amerikansk fotboll och vanlig fotboll

Amerikansk fotboll skiljer sig markant från den fotboll vi spelar i Sverige. Spelarna håller i bollen med händerna när de springer och för att lyckas göra mål måste spelarna få in bollen i motståndarens målområde med händerna eller genom att sparka bollen mellan målstolparna och över ribban på målet. Dessutom har alla amerikanska fotbollsspelare rejäla kroppsskydd på sig, mer än vad en rugbyspelare har. Inom vanlig fotboll behövs inte dessa skydd.

Superbowl – ett av världens största idrottsevenemang

Seriespelet i amerikansk fotboll i USA kallas för National Football League och består idag av 32 klubbar. Seriefinalen kallas Super Bowl och är det mest populära idrottsevenemanget i USA. Finalen TV-sänds varje år och följs av över 100 miljoner tittare. Senaste årets vinnare var Kansas City. Hos Gameday.se kan du läsa mer om dem och andra stora klubbar, bland annat New York Giants, Seattle Seahawks och San Francisco 49ers.

Comments are closed.