Fotboll på väldigt många olika nivåer

Dam-VM

soccer-background

FIFA women’s world cup  även kallad Dam-VM i fotboll är precis som det låter damernas världsmästerskap i fotboll och det är själva VM-slutspelet som spelats var fjärde år sedan 1991 som man pratar om.

Damernas turnering grundades 1991 och arrangeras sedan dess var fjärde år. Under turneringen finns två moment, den innehåller både ett kval och senare ett slutspel. FIFA fördelar detta kval regionsvis runt om i världen bland de upptagningsområden som medlemsorganisationerna finns i och själva slutspelet äger rum under tre veckor i ett och samma land. Det är själva slutspelet som förknippas med benämningen Dam-VM och den räknas som den viktigaste damtävlingen på internationell nivå i fotboll.

Dam-VM startades hela 61 år efter den första upplagan av herrarnas motsvarighet, det vill säga Världsmästerskapen i fotboll som gick av stapeln första gången 1930. Den allra första turneringen ägde rum i Kina där 12 landslag deltog. Sverige stod sedan värd för den andra turnen 1995 även där med 12 lag i slutspelet. 1999 och 2003 var USA värdland, 2007 arrangerades turneringen återigen av Kina, 2011 spelades det i Tyskland och 2015 i Kanada där hela 24 lag ingick i slutspelet.

USA har vunnit Dam-VM hela tre gånger, Tyskland två gånger, Norge och Japan varsin gång och Sverige har som bäst blivit tvåa i turneringen (2003) och har två stycken bronsmedaljer (1991 och 2011).

Comments are closed.